MARGARETA PETRÉ

Mitt måleri, med färgen som det centrala, har passerat olika skeeden genom åren, för att till slut bli ensam bärare av mening bortom alla motiv. Färgenergier blev ett samlande begrepp. Att finna och utveckla ett språk för färgen har tagit tid – ett språk som talar direkt till människan, med färg och ljusvibrationer, liksom musiken gör med sina toner.

Musiken har från början löpt med bredvid och i måleriet – och i form av samarbeten i mina allkonstverk. Min debututställning 1974 var ett allkonstverk i egen regi på Borgen, på Gärdet i Stockholm. Ett totalverk som omfattade hela platsen, med själva livet inbegripet. Så har det fortsatt. Många gånger i speciellt uppletade utrymmen, för de olika verkens  gestaltande. Som ett bergrum i Stockholm, ett nedlagt ölcafé…

Mina Färgenergier har jag visat i många utställningar i Sverige och utomlands. Den första stora utställningen var i Moskva, på Central House of Artists, 1990. Senare på Konstakademien, Galleri Väst och i ateljén. Efter den utställningen tog den vita färgen över i ett mångårigt arbete, som resulterade i projektet Vitheten, som visades första gången på Kramfors Konsthall 2012 och Sandvikens konsthall 2016. Med Vitheten lämnade jag den jordiska musiken, för radiovågor från Saturnus – i möte med mina stora målningar, där också en dans ingår. En video av Jonatan Petré Brixel som presenterar Vitheten finns att se på min hemsida.

Under Nordingrå Konstrunda så ställer jag ut bilder av Färgenergier och även bilder från min bok Livslinjen – en bok om mitt skapande, som gavs ut i samband med min 50 års jubileumsutställning i Nordingrå 2018. Boken kan beställas från mig och innehåller även videon Vitheten.

 

Klicka här för att ladda ned prislista.

 

Bäckland 115
870 30 Nordingrå
www.margaretapetre.com
mail@margaretapetre.com
0730-633795